Home Forums Raadsforum Amendement ODR zienswijze: Van Aartsen rapport gebruiken voor zelfonderzoek

 • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #1640 Reageer
  Kees van Drunen
  Gast

  Door PvdA-GroenLinks in Maasdriel wordt in de raadsvergadering do 17 juni bij de zienswijze jaarstukken 2020 en programmabegroting 2021 ODR het volgende amendement ingebracht:

  Gelezen het raadsvoorstel van het college met de daarbij behorende zienswijzebrief jaarstukken 2020 en programmabegroting 2021, stellen ondergetekenden de raad van Maasdriel, in vergadering bijeen op 17-06-2021, voor het voorgestelde raadsbesluit en de zienswijze als volgt te wijzigen:

  1. om aan het raadsvoorstel aan punt 4 als e. toe te voegen:
  De ODR te vragen het rapport Van Aartsen, Om de leefomgeving, te gebruiken voor een zelfonderzoek met als doel om als ODR én gemeenten te leren van goed en slecht lopende VTH- praktijk.
  2. om in de zienswijzebrief een kopje “VTH en het rapport Om de leefomgeving” in te voegen met daaronder als tekst:
  De gemeente Maasdriel heeft casuïstiek waarin op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving ernstige fouten zijn gemaakt, met als gevolg dat het algemeen belang van de goede leefomgeving voor o.a. de gezondheid van de bevolking onvoldoende geborgd is geweest. Dat is in de kern ook waarover het in het rapport Van Aartsen over het functioneren van de omgevingsdiensten in Nederland gaat. De gemeente Maasdriel vraagt om het rapport Van Aartsen niet alleen met een bestuurlijke reactie af te doen, maar te gebruiken voor een zelfonderzoek: wat zijn de karakteristieken van het bestuurlijk en ambtelijk handelen in goed lopende zaken – die er ook zijn – en wat zijn de karakteristieken van het bestuurlijk en ambtelijk handelen waar het niet goed loopt. Omdat daarvan én de ODR én de aansturende en afnemende gemeenten veel kunnen leren; van elkaars handelen, van de interacties die zo ontstaan én hoe dit uitwerkt in de VTH-praktijk.
  De gemeenteraad van Maasdriel vraagt om zo’n ODR-breed zelfonderzoek in 2021 en 2022 uit te voeren, de bevindingen met de gemeenteraden en de colleges te delen zodat ze gebruikt kunnen worden voor de verdere versterking van het nieuwe VTH-beleid waar al aan wordt gewerkt.

  Toelichting:
  Het rapport Van Aartsen Voor de leefomgeving over het functioneren van de omgevingsdiensten benoemt herkenbare punten. Verbeteringen kunnen deels landelijk via stelselwijzigingen bevorderd worden, daarnaast moeten de regionale partijen in de ODR en de organisatie zelf hun eigen VTH-praktijk verbeteren. Het rapport kan gebruikt als aanleiding en input voor een zelfonderzoek gericht op het laatste. Ten dienste van een gezonde leefomgeving.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Amendement ODR zienswijze: Van Aartsen rapport gebruiken voor zelfonderzoek
Mijn informatie: